Ana içeriğe atla

Daire Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Merhaba;

Konumuz, bir daire satın almak istiyoruz ve bu isteğimize uygun daireyi nasıl seçmeliyiz?

Öncelikle bir daireyi veya yapıyı başka bir ifadeyle taşınmazı alırken niyetimiz nedir?

Mimarız, tescillenmiş veya tescillenme durumunda bir tarihi eseri alıp restore ederek değişik alanlarda değerlendirebilir mesleğimize kariyerimize referans yapabiliriz…

Bütçemiz kısıtlı, belirli bir bölgede oturmak zorundayız, kira ödemek istemiyoruz, başımızı sokacak bir çatı olsun yeter…

Ben yaşamak istediğim ortamda dairemden satacağım vakit para da kazanmak istiyorum…

Bana lazım olan kira getirisi, matematiksel olarak kira x ay miktarının alış bedeli kıyaslaması önemli…

Gibi pek çok niyetlerle bir taşınmazı satın almak için plan yapıyor olabilirsiniz.

Eski veya çok eski yapılar, tarihi eser statüsü olma durumları haricinde sektörde yap-sat diye tanımlanmış bir çalışma kolu vardır. Bu durumda üst düzey mimarlar ve girişimcileri ayrı bir konumda bırakıp, mesleği yapı tadilatı olmuş arkadaşlar zaten işlerinin ehli, bir daireyi neredeyse yarı fiyatına alıp bir miktar tadilat masrafı yaparak muhtemel satış süreleri içinde kazançlarını da ekleyerek ticaretlerini yapmaya çalışıyorlar. Bu sebeple bu grubu burada konu etmeye çok ihtiyaç duymuyorum.

Belirli bir bölgede yaşamak zorunda olan ancak bütçeleri kısıtlı olanlara maalesef işin yatırım boyutundan çok söz etmem doğru değil. Ancak bilinen bir gerçek vardır ki hiçbir taşınmazın alındığı gün sahip olduğu bedel, satıldığı gün sahip olduğu bedelin alım gücünden aşağıya olmaz. Bu durumda o taşınmaza yatırılan bedeli kazanmak için değil yaşamak için olduğu gerçeğini kabul edip ileriye dönük satışta bir kazanç hesaba katmamaktır. Bu ifadelerim sadece 20 yılın üzerindeki bölgesindeki en düşük satış bedeline sahip taşınmazlar içindir. Ancak 1+1 yeni bir taşınmaz için bu ifadeler doğru değildir.

İşte tam bu noktada kazandıran taşınmaz nedir? Sorusunun cevabına gelelim…

Herhangi bir taşınmaz proje tarihini takip eden ilk 5 yıl içinde alınmışsa, takip eden ilk 5 yıl içinde kesinlikle kazandıran bir taşınmaz olur. Burada da elbet lokasyon ve bulunduğu bölgenin kentsel gelişimini ve geleceğini araştırmakta fayda vardır.

Ancak genel olarak bir ifade kullanmamız gerekirse, aldığımız taşınmazın son sahibi olmadığımız sürece bu kural çalışır ve gayrimenkul hep kazandırır. Peki, bu kazanç işleminde bir tık daha büyük pay almak için nasıl bir tercih yapmalıyız?

Mümkünse, markasına ve önceki referans projelerine güvendiğiniz ve kalitesini önceki projelerde ispatlamış, yapım aşamasındaki projeler ilk 5 yıllık hatta 3 yıllık süreçte en çok para kazandıran projelerdir. Bunun haricinde paranızın yerinde saymasını istemiyorsanız;

Özellikle depremin gündem olduğu bölgelerde “oturum başlama yılı değil” proje onay yılının 2012 ve sonrası olmasına dikkat etmenizi önemle tavsiye ederim. Alacağınız taşınmazın yapı kullanım belgesinde bu bilgiyi görebilirsiniz ve bu belgeyi görmediğiniz yapıları alırken çok iyi düşünmeniz gerekir. Bu düşüncenizi o taşınmazı alma niyetinizle birlikle bir uzmanla istişare etmeniz Size fayda sağlayacaktır.

Son olarak ben sadece kira getirisine bakarım dediğiniz alışlarınız için, konutlarda standart denilebilecek olması gereken bir kira x ay bedeli formülü pek işleyen bir formül değildir. Öyle yerler vardır ki satış bedeli kira getirisinin 180 aya kadar düşük çok cazip görünür ancak bu tip yerlerde mülkün, geçen yıllardaki değer artışına bakıldığında düşük olduğu görülür, ya da bedeli, kira getirisinin 350 aya kadar çıktığı yerler vardır ama bu tarz yerlerde de mülk değer artışının neredeyse 2-3 aylık periyotlarda hızla arttığı görülebilir. Bu sebeple ticari taşınmazlarda ifade ettiğimiz ortalama 180 aylık kira bedeline karşılık gelen satış bedelleri formülü konutlar için çok geçerli bir ölçü değildir.

Sonuç;

İyi bir lokasyonda 10 yıla kadar alacağınız her konut size her zaman kazandırır. Bunun için mesela 200 bin lira fazla ödeminiz gerekecekse ve o konutta en az 5 sene oturacaksanız, keyifle ve huzurla oturacağınız, satacağınız zaman size para kazandıracak bu konut için günde sadece 110 lira bedel ödemeniz gerekecektir. Bu bedelin karşılığını da içinde yaşadığınız zaman diliminde keyif ve huzur olarak zaten fazlasıyla alacaksınız ve satarken de kazanmanın keyfi ile doğru bir karar verdiğinizi göreceksiniz.

Konuyla ilgili düşüncenizi benimle paylaşabilirsiniz.

Muhabbetle…

Yüzünüzden tebessüm, gönlünüzden huzur eksik olmasın. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dükkan Fiyatı Nasıl Belirlenir?

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ DÜKKÂN SATIŞ FİYATLARINA BALANS AYARI Merhaba İzmir’in güzel insanları ve Bayraklı / Bornova bölgesinde yaşamını sürdüren İzmirliler. Bölgemde bulunan küçük ve orta ölçekli dükkân satışlarıyla ilgili edindiğim izlenimleri sizinle paylaşmak istiyorum. *Küçük ve orta ölçekli dükkân nedir? Yüksek aidatlı plaza içlerinde bulunan ofisler, sanayi bölgelerindeki dükkânlar, fabrika ve üretim tesisleri, çiftlikler veya kira getirisi 10.000 liranın üzerinde olan ticari yapılar bu yazının konusu değildir. Bu yazının konusu, bu ölçekte olan dükkânını satmak ve bu ölçekte bir dükkân satın almak isteyenlerin bu ticarete bakması gereken doğru açıdır. *Dükkânımın satış değeri kaç lira? Günümüz şartlarında dükkânınızın satış değeri ortalama olarak, kira getirisi x 180 liradır. Bu değer, konumuz olan ölçekteki ticari yapılar için alıcı ve satıcı açısından en insaflı, hakkaniyetli bedel tespitidir. Bu rakamın üzerindeki satış alıcının, altındaki satış ise satıcının ticari olarak za